BBMRI-ERIC (Biyobanka ve Biyomoleküler Kaynaklar Araştırma Altyapısı- Avrupa Araştırma Altyapısı Konsorsiyumu), başarılı operasyonunun 10. yıldönümünü Brüksel’de Avrupa Birliği Avusturya Daimi Temsilciliği’nde bir çalıştay ile kutladı.
BBMRI-ERIC, 2013 yılında AB mevzuatı kapsamında kurulmuş bir Avrupa Araştırma Altyapısıdır. Araştırma altyapısının misyonu, yüksek kaliteli araştırmalara olanak sağlamak için örneklere, verilere ve biyomoleküler kaynaklara erişimi kolaylaştırmaktır.
Merkezi Avusturya’nın Graz kentinde olan BBMRI-ERIC, on yıllık bir dönemde aşağıdaki başarılara ulaşmıştır:
Öncülük: BBMRI-ERIC, Avrupa geneli ve dışındaki 400’den fazla biyobankayı sağlık ve yaşam bilimleri araştırmacılarıyla buluşturuyor. BBMRI-ERIC tarafından ilk kez kullanılan IT platformu, birden fazla yenilikçi AB projesinde ve BBMRI-ERIC topluluğunun da ötesinde kullanılan bir platform olmuştur.
Birleştirme: BBMRI-ERIC, çeşitli projelere (kanser, nadir hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar, kişiselleştirilmiş tıp) öncülük ederek, geliştirerek ve katkıda bulunarak Avrupa Araştırma Alanını birleştirir.
Hizmet: BBMRI-ERIC öncelikle Avrupa’da akademi ve endüstrideki sağlık araştırma gruplarına hizmet vermektedir. Bu hizmetler, merkezi IT araçları, ELSI araştırma ve rehberliği, biyobanka kalite yönetimi ve standartları, biyobankacılığın geliştirilmesinin yanı sıra sosyal yardım, eğitim ve iletişim, finans ve proje yönetimi gibi hizmetleri de kapsamaktadır.
İletişim: BBMRI-ERIC, CME onaylı bir eğitim programı, Avrupa Biyobanka Haftası Yıllık Kongresi, Avrupa Biyobanka Haftası Tanıtım Gezileri gibi aktiviteler aracılığıyla biyobankacılık topluluğundaki uzmanlığı temsil eder ve geliştirir.
Türkiye, 2014 yılından beri BBMRI-ERIC’in Gözlemci Ülkesi konumundadır. Araştırma altyapısının önemli bir üyesi olmanın fayda ve etkisine değinen BBMRI Türkiye Ulusal Bilimsel Koordinatörü Neşe Atabey, şunları söyledi:
“BBMRI-ERIC ülkemizde toplumun, araştırmacı ve klinisyenlerin biyobankalar hakkında farkındalığın artmasına, biyobanka akreditasyon standartları oluşturulmasına, Türkiye’de araştırma yapmakta olan bilim insanlarınının çeşitli ulusal ve uluslararası projelere (kanser, nadir hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar, kişiselleştirilmiş tıp) katkı sağlamasına öncülük ederek, ülkemizdeki biyobanka ağının kurulmasına ve gelişmesine vazgeçilmez katkılar sağlamıştır.”
BBMRI-ERIC’in 10. Yıldönümü çalıştayı üye devletlerin desteği ve Avusturya Federal Eğitim, Bilim ve Araştırma Bakanlığı’nın ev sahipliği ile yapıldı. Belçika Bilim Politikası Ofisi (BELSPO), Belçika’nın şu anda AB Konseyi’ne ve BBMRI-ERIC Üyeler Meclisi’ne başkanlık etmesi nedeniyle 10. Yıldönümü çalıştayına ortak ev sahipliği yapmaktadır.